Faszerowane Papryki
Składniki
8 papryk, różnokolorowych
6 łyżek oliwy z oliwek
sok z 2 cytryn
Farsz
4 łyżki oliwy
300g mielonej wieprzowiny (szynki)
250g ryżu
1 pęczek natki pietruszki, posiekany
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki suszonej mięty
2 puszki krojonych pomidorów
8 papryk, różnokolorowych
6 łyżek oliwy z oliwek
sok z 2 cytryn
Farsz
4 łyżki oliwy
300g mielonej wieprzowiny (szynki)
250g ryżu
1 pęczek natki pietruszki, posiekany
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki suszonej mięty
2 puszki krojonych pomidorów
1 ser grecki
Przygotowanie
Przygotuj papryki. Odetnij czubek, ale nie wyrzucaj go. Usuń gniazdo nasienne.
Przygotowanie
Przygotuj papryki. Odetnij czubek, ale nie wyrzucaj go. Usuń gniazdo nasienne.
Przygotuj farsz. Rozgrzej w garnku oliwę, wrzuć do niej cebulę i zeszklij ją.
Dodaj mięso, dokładnie wymieszaj. Dodaj ryż i znów dobrze wymieszaj. Dodaj
natkę, cynamon i miętę, wymieszaj.
Dodaj pomidory, wymieszaj i duś na wolnym
ogniu, aż mięso się zarumieni, a ryż zrobi się przezroczysty. Zdejmij z ognia.
Nadziej papryki. Nałóż do każdej papryki farszu na ¾ wysokości, w czasie
pieczenia ryż zwiększy objętość. Posyp pociętym w kostkę serkiem greckim. Przykryj odciętą końcówką.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190-200 stopni na
około godzinę, aż skórka papryki zrobi się miękka. Podawaj od razu
Grecki pieróg
Składniki
ser grecki
ser ricotta
2 jajka
posiekana świeża mięta
sól, pieprz do smaku
gotowe ciasto filo
Przygotowanie
Wymieszać ricottę pokruszoną fetą.Wbić jajka, wymieszać, dodać posiekaną miętę, przyprawić solą i pieprzem.
ser grecki
ser ricotta
2 jajka
posiekana świeża mięta
sól, pieprz do smaku
gotowe ciasto filo
Przygotowanie
Wymieszać ricottę pokruszoną fetą.Wbić jajka, wymieszać, dodać posiekaną miętę, przyprawić solą i pieprzem.
Folię wyłożyć warstwą ciasta filo. Wyłożyć nadzienie, rozsmarować. Zwinąć brzegi.
Piec pół godziny w średnio nagrzanym
piekarniku.
Placuszki z cukinii z serem greckim
Składniki:
1 kg cukinii
100g sera greckiego
pęczek koperku
150g bułki tartej lub kaszy manny
sól, pieprz, mąka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, odstawić na 2-3 godziny, aż puści wodę.
100g sera greckiego
pęczek koperku
150g bułki tartej lub kaszy manny
sól, pieprz, mąka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, odstawić na 2-3 godziny, aż puści wodę.
Ser zetrzeć na tej samej tarce, koperek posiekać.
Wycisnąć i
odsączyć cukinię, a następnie połączyć z serem, koperkiem i bułką tartą lub
kaszą manną. Doprawić pieprzem. Wyrobić jednolitą masę
i formować małe płaskie
placuszki, ok. 4 -5 cm średnicy. Obtoczyć w mące i smażyć na patelni na rozgrzanym
tłuszczu, aż będą złoto - brązowe.
Podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem
jogurtowego sosu czosnkowo-koperkowego.
Roladki Greckie
Składniki
spory bakłażan, pokrojony w plastry o grubości około 5 mm
dojrzałe, mięsiste pomidory
oliwa
rozgnieciony ząbek czosnku
łyżeczka skórki otartej z cytryny
ser grecki
bazylia
suszone pomidory
pieprz
Przygotowanie
Wymieszać oliwę z czosnkiem i skórką z cytryny.
Aromatyczną oliwą posmarować plastry bakłażana, opiekać na średnio gorącym grillu 1-2 minuty z każdej strony.
Zdjąć plastry z grilla i ułożyć na desce lub na talerzu. Na każdy plaster położyć plaster pomidora, na to plaster sera. Na ser posypać bazylię, a na to pokrojone suszone pomidory. Posypać odrobiną świeżo mielonego czarnego pieprzu. Zawinąć plaster bakłażana, zabezpieczyć brzeg wykałaczką.
Ostrożnie ułożyć roladki na średnio rozgrzanym grillu. Opiekać 2-3 minuty, obracając, tak, aby roladki równo się podgrzały.
Serowo-szpinakowe ciasteczka
Składniki
1 opakowanie ciasta filo
300 g greckiej fety
świerzy szpinak
4 łyżki posiekanego kopru
1 opakowanie ciasta filo
300 g greckiej fety
świerzy szpinak
4 łyżki posiekanego kopru
3 łyżki tartego parmezanu
pieprz świeżo mielony, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Posiekać odciśnięty szpinak, fetę pokruszyć, wymieszać razem z parmezanem, ziołami i przyprawami.
pieprz świeżo mielony, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Posiekać odciśnięty szpinak, fetę pokruszyć, wymieszać razem z parmezanem, ziołami i przyprawami.
Arkusz ciasta pokroić na 7-8 pasków,
szerokości ok.6 cm i długości krótszego boku. Ja składam ciasto w sakiewki, umieszczając farsz w środku. Piec w temperaturze 180 stopni C ok.
25 minut, aż będą złote i chrupiące.
Ostro nadziane papryczki
Składniki:
Papryczki peperoni
czosnek
Oliwa,
Łyżka balsamico
Farsz:
ser grecki
serek lekki puszysty
2 ząbki czosnku,
Sól, pieprz,
Przygotowanie
Czyścimy papryczki i przygotowujemy miejsce na farsz
Pieczemy je przez 15 minut w 170 stopni.
W misce ścieramy (na małych ząbkach) ser feta i dodajemy do niego puszysty serek. Do tego dokładamy wyciśnięty czosnek, sól (ostrożnie bo feta jest słona), pieprz i mieszamy wszystko razem.
Papryki faszerujemy przygotowanym farszem serowym, ja pomogłam sobie narzędziem do ozdabiania ciasta.
wykładamy na talerz, polewamy oliwą, balsamico i posypujemy posiekaną pietruszką lub koperkiem.
Cukinia i bakłażan z piekarnika
Składniki
cukinia
bakłażan
jedna podwójna pierś z kurczaka
łyżka oliwy
1 duża cebula
200 g sera greckiego
łyżeczka przyprawy curry
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
sól i pieprz
suszone pomidory
ser żółty
Sos:
4 duże pomidory
1 łyżka keczupu lub koncentratu
pomidorowego
1 łyżeczka cukru brązowego
świeża bazylia i oregano ( lub
po łyżeczce suszonej )
łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować blachę do pieczenia.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć
posiekany drobno czosnek. Sparzone i obrane ze skóry pomidory
wrzucić na patelnię. Dodać bazylię, oregano, cukier oraz keczup.
Dobrze wymieszać. Sos gotować dopóki nie zgęstnieje i na koniec
doprawić solą i pieprzem do smaku. Cukinie i bakłażana umyć, przekroić na pół i
wypestkować. Miąższ odłożyć na spodeczek. Przygotowane warzywa włożyć do blachy, zalać wrzątkiem na 3-4 minut. Potem odcedzić,
posolić i pozostawić w blaszce.
Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażać
kurczaka ( około 7 minut, powinien być zarumieniony i soczysty).
Gotowego kurczaka zdjąć z patelni i włożyć na nią cebulę
pokrojoną w piórka i miąższ. Dodać curry, słodką i ostrą
papryką oraz sól z pieprzem. Dokładnie wymieszać i smażyć około
5 minut. Na koniec pomieszać farsz z kurczakiem.
Do sparzonych warzyw nałożyć gotowy
farsz, potem zalać sosem, posypać fetą i suszoną bazylią.
Zapiekać 30 minut. Wysunąć, posypać suszonymi pomidorami i serem. Zapiekać jeszcze 10 minut.
Smacznego!
Basia jaka kuchara sie z Ciebie zrobila :P
OdpowiedzUsuńNajlepsza na świecie:)
UsuńFantastyczne przepisy. Dziś kupiłam serek Turek ISLOS (oba warianty) i biorę się za Twoje przepisy! Dzięki za inspiracje! Swoją drogą powinnaś gotować! Masz talent!
OdpowiedzUsuń