poniedziałek, 1 lipca 2013

Grecka kuchnia

Przypomniały mi się wakacje z moim obecnym mężem w Grecji. Zawsze kochałam tę kuchnię. Rok temu, będąc w Turcji, popłynęliśmy na Rodos by znów skosztować tych smaków. To kilka zdjęć wspomnień:



      Zatęskniłam za tym smakiem i postanowiłam spróbować swoich sił kulinarnych. Zamieszczam więc kilka przepisów z kuchni greckiej w moim wykonaniu.

Faszerowane Papryki

Składniki
8 papryk, różnokolorowych
6 łyżek oliwy z oliwek
sok z 2 cytryn

Farsz
4 łyżki oliwy
300g mielonej wieprzowiny (szynki)
250g ryżu
1 pęczek natki pietruszki, posiekany
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki suszonej mięty
2 puszki krojonych pomidorów
1 ser grecki

Przygotowanie
Przygotuj papryki. Odetnij czubek, ale nie wyrzucaj go. Usuń gniazdo nasienne. 



Przygotuj farsz. Rozgrzej w garnku oliwę, wrzuć do niej cebulę i zeszklij ją. 



Dodaj mięso, dokładnie wymieszaj. Dodaj ryż i znów dobrze wymieszaj. Dodaj natkę, cynamon i miętę, wymieszaj. 

Dodaj pomidory, wymieszaj i duś na wolnym ogniu, aż mięso się zarumieni, a ryż zrobi się przezroczysty. Zdejmij z ognia. 

Nadziej papryki. Nałóż do każdej papryki farszu na ¾ wysokości, w czasie pieczenia ryż zwiększy objętość. Posyp pociętym w kostkę serkiem greckim. Przykryj odciętą końcówką. 



Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190-200 stopni na około godzinę, aż skórka papryki zrobi się miękka. Podawaj od razu



Grecki pieróg

Składniki
ser grecki
ser ricotta
2 jajka
posiekana świeża mięta
sól, pieprz do smaku
gotowe ciasto filo

Przygotowanie
Wymieszać ricottę pokruszoną fetą.
Wbić jajka, wymieszać, dodać posiekaną miętę, przyprawić solą i pieprzem.


Folię wyłożyć warstwą ciasta filo. Wyłożyć nadzienie, rozsmarować. Zwinąć brzegi.

Piec pół godziny w średnio nagrzanym piekarniku. 

Placuszki z cukinii z serem greckim

Składniki:
1 kg cukinii
100g sera greckiego
pęczek koperku
150g bułki tartej lub kaszy manny
sól, pieprz, mąka
olej do smażenia

Przygotowanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, odstawić na 2-3 godziny, aż puści wodę.


 Ser zetrzeć na tej samej tarce, koperek posiekać.


Wycisnąć i odsączyć cukinię, a następnie połączyć z serem, koperkiem i bułką tartą lub kaszą manną. Doprawić pieprzem. Wyrobić jednolitą masę


 i formować małe płaskie placuszki, ok. 4 -5 cm średnicy. Obtoczyć w mące i smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu, aż będą złoto - brązowe. 


Podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem jogurtowego sosu czosnkowo-koperkowego.



Roladki Greckie

Składniki
spory bakłażan, pokrojony w plastry o grubości około 5 mm
dojrzałe, mięsiste pomidory
oliwa
rozgnieciony ząbek czosnku
łyżeczka skórki otartej z cytryny
ser grecki
bazylia
suszone pomidory
pieprz

Przygotowanie
Wymieszać oliwę z czosnkiem i skórką z cytryny. 


Aromatyczną oliwą posmarować plastry bakłażana, opiekać na średnio gorącym grillu 1-2 minuty z każdej strony.





Zdjąć plastry z grilla i ułożyć na desce lub na talerzu. Na każdy plaster położyć plaster pomidora, na to plaster sera. Na ser posypać bazylię, a na to pokrojone suszone pomidory. Posypać odrobiną świeżo mielonego czarnego pieprzu. Zawinąć plaster bakłażana, zabezpieczyć brzeg wykałaczką.




 Ostrożnie ułożyć roladki na średnio rozgrzanym grillu. Opiekać 2-3 minuty, obracając, tak, aby roladki równo się podgrzały. 


Serowo-szpinakowe ciasteczka

Składniki
1 opakowanie ciasta filo
300 g greckiej fety
świerzy szpinak
4 łyżki posiekanego kopru
3 łyżki tartego parmezanu
pieprz świeżo mielony, gałka muszkatołowa

Przygotowanie
Posiekać odciśnięty szpinak, fetę pokruszyć, wymieszać razem z parmezanem, ziołami i przyprawami.


 Arkusz ciasta pokroić na 7-8 pasków, szerokości ok.6 cm i długości krótszego boku. Ja składam ciasto w sakiewki, umieszczając farsz w środku. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 25 minut, aż będą złote i chrupiące.




Ostro nadziane papryczki

Składniki: 
Papryczki peperoni
czosnek
Oliwa,
Łyżka balsamico

Farsz:
ser grecki
serek lekki puszysty
 2 ząbki czosnku,
Sól, pieprz,

Przygotowanie
Czyścimy papryczki i przygotowujemy miejsce na farsz



Pieczemy je przez 15 minut w 170 stopni.



W misce ścieramy (na małych ząbkach) ser feta i dodajemy do niego puszysty serek. Do tego dokładamy wyciśnięty czosnek, sól (ostrożnie bo feta jest słona), pieprz i mieszamy wszystko razem.


Papryki faszerujemy przygotowanym farszem serowym, ja pomogłam sobie narzędziem do ozdabiania ciasta.



 wykładamy na talerz, polewamy oliwą, balsamico i  posypujemy posiekaną pietruszką lub koperkiem.




Cukinia i bakłażan z piekarnika

Składniki

cukinia
bakłażan
jedna podwójna pierś z kurczaka
łyżka oliwy
1 duża cebula
200 g sera greckiego 
łyżeczka przyprawy curry
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
sól i pieprz
suszone pomidory
ser żółty

 Sos:
4 duże pomidory
1 łyżka keczupu lub koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru brązowego
świeża bazylia i oregano ( lub po łyżeczce suszonej )
łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
sól i pieprz 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować blachę do pieczenia.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekany drobno czosnek. Sparzone i obrane ze skóry pomidory wrzucić na patelnię. Dodać bazylię, oregano, cukier oraz keczup. Dobrze wymieszać. Sos gotować dopóki nie zgęstnieje i na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Cukinie i bakłażana umyć, przekroić na pół i wypestkować. Miąższ odłożyć na spodeczek. Przygotowane warzywa włożyć do blachy, zalać wrzątkiem na 3-4 minut. Potem odcedzić, posolić i pozostawić w blaszce.



Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażać kurczaka ( około 7 minut, powinien być zarumieniony i soczysty). Gotowego kurczaka zdjąć z patelni i włożyć na nią cebulę pokrojoną w piórka i miąższ. Dodać curry, słodką i ostrą papryką oraz sól z pieprzem. Dokładnie wymieszać i smażyć około 5 minut. Na koniec pomieszać farsz z kurczakiem.
Do sparzonych warzyw nałożyć gotowy farsz, potem zalać sosem, posypać fetą i suszoną bazylią.


Zapiekać 30 minut. Wysunąć, posypać suszonymi pomidorami i serem. Zapiekać jeszcze 10 minut.


Smacznego!






3 komentarze:

  1. Basia jaka kuchara sie z Ciebie zrobila :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne przepisy. Dziś kupiłam serek Turek ISLOS (oba warianty) i biorę się za Twoje przepisy! Dzięki za inspiracje! Swoją drogą powinnaś gotować! Masz talent!

    OdpowiedzUsuń