Sernik jest zdrowszy gdyż:
- zamiast cukru jest w nim stewia
Stewia (Stevia rebaudiana) to roślina o wyjątkowo słodkich liściach. Od wielu lat używana przez miliony ludzi jako naturalny słodzik. Badania pokazują korzystne działanie stewii przy nadciśnieniu i cukrzycy. Dbasz o zdrowie, szczupłą sylwetkę, nie chcesz lub nie możesz jeść cukru? Stewia może być dla Ciebie idealną alternatywą.
- Stewia to w pełni naturalny słodzik
- Ma zero kalorii
- Jest słodszy do 250-450 razy od cukru (sacharozy)
- Rozpuszczalny w wodzie i alkoholach
- Odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być używany do pieczenia i gotowania
- Stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9)
- Może być długo przechowywany
- Stewia nie powoduje próchnicy zębów
- Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi
- Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU)
- Stewia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów
- Słodziki ze stewii nie ulegają fermentacji
- Stevia może być uprawiana samodziel
- migdały - Migdały warto włączyć w dietę ze względu na wysoką zawartość wapnia, a więc głównego budulca zębów i kości. 100 g migdałów zawiera ponad 200 mg tego pierwiastka. Wpływ migdałów docenią również osoby często znajdujące się pod wpływem stresu, pracujące fizycznie i przemęczone, bowiem migdały to także źródło magnezu, który polecany jest właśnie w tych stanach. W migdałach znajdziemy również cynk, niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu układu rozrodczego, wzmacniający paznokcie i skórę. Ponadto, zawierają one fosfor - budulec kości i zębów oraz potas, który odpowiedzialny jest za prawidłową pracę serca, usuwanie produktów przemiany materii oraz zaopatrywanie mózgu w tlen.
A teraz sam przepis:
Składniki:
ananas (świeży nie z puszki!)
ser biały mielony 1 kg
serek Danio x 2
masło 200 g (nie margaryna)
garść migdałów
6 jajek
2 budynie o smaku krówki
sernix
śmietana
mleko lub jogurt migdałowy
aromat migdałowy
Przepis:
Do malaksera wrzucamy żółtka (białka pozostawiamy w innej misce), wsypujemy 5 łyżek Stevii. Miksujemy używając ostrych nożyków. Dodajemy kolejno: śmietanę, serek Danio, dwa budynie, sernix, aromat migdałowy, garść migdałów, jogurt migdałowy - wszystko stale ucierajac w malakserze.
Roztapiamy margarynę w czasie gdy miksujemy wyżej wymienione składniki
i lekko schłodzoną wlewamy do miksującej się masy.
Na koniec dodajemy powoli ser, cały czas ubijając. Po 2-3 minutach masa jest gotowa.
Ubijamy białko
Mieszamy ze sobą obie masy i wlewamy do torownicy. Ciasto ma kolor żółtawo-karmelowy
Pieczemy przez godzinę w 170 stopniach. Ważne by ciasto wstawić do rozgrzanego już piekarnika.
Po upieczeniu studzimy je w uchylonym piekarniku
Po ostudzeniu sernik powinien opaść do poziomu formy
Kroimy anansa w kawałeczki
serek Danio mieszamy z łyżeczką rozrobionej żelatyny. Nakładamy na ciasto a na nim układamy kawałki owocu.
Wstawiamy na 2 godziny do lodówki i gotowe. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz