piątek, 27 czerwca 2014

Sernik krówkowy z ananasem

Sernik jest wyjątkowy gdyż zamiast cukru użyłam Stevi. Sernik jest pyszny a ma znacznie mniej kalorii!

Sernik jest zdrowszy gdyż:
- zamiast cukru jest w nim stewia 

Stewia (Stevia rebaudiana) to roślina o wyjątkowo słodkich liściach. Od wielu lat używana przez miliony ludzi jako naturalny słodzik. Badania pokazują korzystne działanie stewii przy nadciśnieniu i cukrzycy. Dbasz o zdrowie, szczupłą sylwetkę, nie chcesz lub nie możesz jeść cukru? Stewia może być dla Ciebie idealną alternatywą.

  • Stewia to w pełni naturalny słodzik
  • Ma zero kalorii
  • Jest słodszy do 250-450 razy od cukru (sacharozy)
  • Rozpuszczalny w wodzie i alkoholach
  • Odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być używany do pieczenia i gotowania
  • Stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9)
  • Może być długo przechowywany
  • Stewia nie powoduje próchnicy zębów
  • Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi
  • Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU)
  • Stewia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów
  • Słodziki ze stewii nie ulegają fermentacji
  • Stevia może być uprawiana samodziel
- dodałam ananasy - Ten owoc jest stosowany m.in. w leczeniu infekcji układu oddechowego, w celu poprawy trawienia czy pomocniczo w gojeniu się ran i złamań, a nawet w celu usunięcia pasożytów przewodu pokarmowego. Od lat 70. ananas jest wykorzystywany także przez lekarzy. Wszystko dzięki zawartości witamin, minerałów, kwasów owocowych i bromelainy (bromeliny) - grupy enzymów o wielu właściwościach leczniczych.

http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/suplementy/ananas-nie-tylko-na-odchudzanie-wlasciwosci-bromelainy-w-ananasach_37460.html
- migdały - Migdały warto włączyć w dietę ze względu na wysoką zawartość wapnia, a więc głównego budulca zębów i kości. 100 g migdałów zawiera ponad 200 mg tego pierwiastka. Wpływ migdałów docenią również osoby często znajdujące się pod wpływem stresu, pracujące fizycznie i przemęczone, bowiem migdały to także źródło magnezu, który polecany jest właśnie w tych stanach. W migdałach znajdziemy również cynk, niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu układu rozrodczego, wzmacniający paznokcie i skórę. Ponadto, zawierają one fosfor - budulec kości i zębów oraz potas, który odpowiedzialny jest za prawidłową pracę serca, usuwanie produktów przemiany materii oraz zaopatrywanie mózgu w tlen.

A teraz sam przepis:

Składniki:

ananas (świeży nie z puszki!)
ser biały mielony 1 kg
serek Danio x 2
masło 200 g (nie margaryna)
garść migdałów
6 jajek
2 budynie o smaku krówki
sernix
śmietana
mleko lub jogurt migdałowy
aromat migdałowy

Przepis:

Do malaksera wrzucamy żółtka (białka pozostawiamy w innej misce), wsypujemy 5 łyżek Stevii. Miksujemy używając ostrych nożyków. Dodajemy kolejno: śmietanę, serek Danio, dwa budynie, sernix, aromat migdałowy, garść migdałów, jogurt migdałowy - wszystko stale ucierajac w malakserze.



Roztapiamy margarynę w czasie gdy miksujemy  wyżej wymienione składniki



 i lekko schłodzoną wlewamy do miksującej się masy.



Na koniec dodajemy powoli ser, cały czas ubijając. Po 2-3 minutach masa jest gotowa.



Ubijamy białko



 Mieszamy ze sobą obie masy i wlewamy do torownicy. Ciasto ma kolor żółtawo-karmelowy


Pieczemy przez godzinę w 170 stopniach. Ważne by ciasto wstawić do rozgrzanego już piekarnika.



Po upieczeniu studzimy je w uchylonym piekarniku


Po ostudzeniu sernik powinien opaść do poziomu formy


Kroimy anansa w kawałeczki


 serek Danio mieszamy z łyżeczką rozrobionej żelatyny. Nakładamy na ciasto a na nim układamy kawałki owocu.


Wstawiamy na 2 godziny do lodówki i gotowe. SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz