środa, 18 czerwca 2014

Labraks MARINERO - czyli doskonała ryba podawana na szparagach



Labraks MARINERO - czyli doskonała ryba podawana na szparagach









Składniki:

Labraks MARINERO
masło
cytryna 1 szt.
czosnek 1. szt
szczypiorek
koperek
zimniaki (młode) 0,5 kg
cukinia 1 szt.
papryka ostra 1 szt.
jogurt grecki 300 ml
szparagi



Wykładamy do miseczki masło (warto wyjąć je kilka godzin wcześniej z lodówki by było miękkie). Wyciskamy 0,5 cytryny oraz kilka ząbków czosnku.


Delikatnie ugniatamy widelcem wszystkie składniki aż nabiorą jednolitej konsystencji.


Odpakowujemy rybę i faszerujemy ją masą w części brzusznej. Wykonując ruchy od góry w dół ryby, delikatnie wmasowując masę.


Tak wypełnione ryby zawijamy  folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. W ten sposób ryba zachowuje swój naturalny doskonały smak i wilgotność.


Piekarnik należy ustawić na 170 C i termoobieg. Pieczemy przez 20-25 minut.


W tym czasie nastawiamy wodę na szparagi. Do wody dodajemy sól i odrobinę kwasu z cytryny. Szparagom zielonym przycinamy tylko ogonki.


Nastawiamy również młode ziemniaczki (nie obieramy ich!)
z odrobiną kopru.


Szparagi gotujemy tak by ich główki wystawały ponad wodę.


W równe cienkie plasterki kroimy cukinię oraz paprykę. Układamy je na foli aluminiowej i posypujemy pieprzem lub przyprawą do grilla.


Zawijamy boki i na ostatnie 10 minut dokładamy do ryb do piekarnika.


Do kolejnej miski wykładamy jogurt i wyciskamy kilka ząbków czosnku.


Dodajemy umyty i poszatkowany koperek i szczypiorek.


Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.


Pozostaje już tylko wszystko ładnie podać. Na talerzu układamy wzdłuż szparagi na których kładziemy upieczona rybę (wyjętą z foli). W kokilce obok ustawiamy sos, któremu mogą towarzyszyć plasterki cytryny do skropienia ryby. Po drugiej stronie układamy grillowane warzywa oraz obtarte z pierwszej skóry ziemniaczki. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz