Labraks MARINERO - czyli doskonała ryba podawana na szparagach
Składniki:
Labraks MARINERO
masło
cytryna 1 szt.
czosnek 1. szt
szczypiorek
koperek
zimniaki (młode) 0,5 kg
cukinia 1 szt.
papryka ostra 1 szt.
jogurt grecki 300 ml
szparagi
Wykładamy do miseczki masło (warto wyjąć je kilka godzin wcześniej z lodówki by było miękkie). Wyciskamy 0,5 cytryny oraz kilka ząbków czosnku.
Delikatnie ugniatamy widelcem wszystkie składniki aż nabiorą jednolitej konsystencji.
Odpakowujemy rybę i faszerujemy ją masą w części brzusznej. Wykonując ruchy od góry w dół ryby, delikatnie wmasowując masę.
Tak wypełnione ryby zawijamy folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. W ten sposób ryba zachowuje swój naturalny doskonały smak i wilgotność.
Piekarnik należy ustawić na 170 C i termoobieg. Pieczemy przez 20-25 minut.
W tym czasie nastawiamy wodę na szparagi. Do wody dodajemy sól i odrobinę kwasu z cytryny. Szparagom zielonym przycinamy tylko ogonki.
Nastawiamy również młode ziemniaczki (nie obieramy ich!)
z odrobiną kopru.
Szparagi gotujemy tak by ich główki wystawały ponad wodę.
W równe cienkie plasterki kroimy cukinię oraz paprykę. Układamy je na foli aluminiowej i posypujemy pieprzem lub przyprawą do grilla.
Zawijamy boki i na ostatnie 10 minut dokładamy do ryb do piekarnika.
Do kolejnej miski wykładamy jogurt i wyciskamy kilka ząbków czosnku.
Dodajemy umyty i poszatkowany koperek i szczypiorek.
Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Pozostaje już tylko wszystko ładnie podać. Na talerzu układamy wzdłuż szparagi na których kładziemy upieczona rybę (wyjętą z foli). W kokilce obok ustawiamy sos, któremu mogą towarzyszyć plasterki cytryny do skropienia ryby. Po drugiej stronie układamy grillowane warzywa oraz obtarte z pierwszej skóry ziemniaczki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz