Smaczna, prosta, pyszna!
Przygotujesz w 20 minut - w przypadku niespodziewanych gości :)
Składniki:
borówki amerykańskie
2 banany
serek mascarpone 0,5 kg
Cukier puder
200 g mąki
2 - 3 łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła
2 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dżem porzeczkowy niskosłodzony.
Kruchy spód: Przesianą mąkę, cukier puder i pokrojone na kawałki masło włożyć do misy miksera i miksować mieszadłem aż z ciasta zrobią się okruszki (można też posiekać masło z mąką na stolnicy). Dodać 2 żółtka z jajek oraz wanilię i jeszcze chwilę miksować aż składniki zaczną się łączyć (ciasto można też zagnieść ręcznie). Ulepić kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na około 3 mm placek i przełożyć na spód formy. Podziurkować widelcem i piec przez 20 minut, aż się zarumieni delikatnie.
Masa: serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Na krucha formę nakładamy dżem porzeczkowy (cienka warstwę), na to masę z serka i rozsypujemy umyte borówki i pokrojone banany. Gotowe możemy podać, lub wstawić na 1h do lodówki by miało bardziej zwartą konsystencję. Smacznego!
Czy banany nie ciemnieją ?
OdpowiedzUsuńW lodówce przez kilka godzin wyglądają nadal super. Potem oczywiście ciemnieją. Dlatego jest to danie do zrobienia przed samym spotkaniem towarzyskim i do zjedzenia:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda:) tylko bałabym się czy bananki nie będą czernieć. Ale i tak smakowite:)
OdpowiedzUsuńDzięki:) To taka tarta w sam raz na raz:)
OdpowiedzUsuń