piątek, 18 lipca 2014

Tarta serowa z avocado i nasionami

Składniki:

spód:
250 g mąki
1 łyżeczka soli
150 g masła
1 jajko
Nadzienie:
2 duże avocado
2 jajka
sól i pieprz
150 g sera białego
100 g sera feta 
125 g mozzarelli w kulce
50 g śmietany sera żółtego tartego na najdrobniejszych oczkach
2 - 3 łyżki nasion słonecznika
2-3 łyżki nasion dynii
3 plasterki szynki drobno pokrojone
Metalowa forma na tartę wysoka na 4,5 cm, o średnicy dna 22 cm (przy górnym brzegu 25 cm) lub standardowa forma ceramiczna na tartę o średnicy minimum 24-25 cm, najlepiej więcej np. 26 cm. Jeśli użyjemy formy 24 cm możemy wykorzystać około 2/3 ilości ciasta i zmniejszyć nieco ilość nadzienia.

Spód: mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę masło oraz sól. Rozcierać palcami masło z mąką aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc składniki w gładką kulę, włożyć do lodówki na godzinę.
Formę na tartę posmarować grubo masłem. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na papierze do pieczenia na placek o średnicy większej niż średnica formy (jeśli forma ma 24 cm średnicy to wystarczy użyć 2/3 ilości ciasta). Rozwałkowane ciasto położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na 10 minut, na czas nagrzania piekarnika.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę z ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Na folię wysypać suchą fasolę lub ryż (około 1 szklanki), ewentualnie inne obciążenie, np. połówki jabłek, rozprowadzić je równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Nadzienie: w misce roztrzepać jajka, doprawić solą, pieprzem, dodać pokrojoną avocado, pokrojony w kostkę ser feta pokrojoną w kostkę mozzarellę, pokruszony ser biały i starty żółty, oraz pokrojona drobno szynkę. Wszystko wymieszać. Jeśli chcemy możemy masę doprawić. Prażymy nasionka i posypujemy nimi wyłożona do tarty masę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na podpieczony spód wyłożyć masę jajeczną, starając się w miarę równomiernie rozłożyć dodatki, posypać sproszkowaną papryką, wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut.

Smacznego!


2 komentarze: