czwartek, 10 lipca 2014

Tarta z krewetkami i avokado

Składniki:
Ciasto:
200 g mąki
100 g zimnego masła, pokrojonego
1 łyżeczka soli
3 - 4 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
3 jajka
200 ml jogurtu gęstego Bakoma
1 filiżanka tartego Parmezanu lub Grana Padano
1 dojrzałe (miękkie) awokado
2 łyżki soku z cytryny lub limonki 
4 suszone pomidory w zalewie, pokrojone na małe kawałki
6 krewetek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz


Mąkę przesiać do miski, dodać sól oraz masło. Rozetrzeć palcami, następnie zagnieść szybko ciasto, dodając stopniowo wodę. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć nim 23 cm formę na tartę. Spód ponakłuwać widelcem. Formę z ciastem przykryć papierem do pieczenia i piec przez 10 minut, następnie zdjąć papier i piec przez kolejne 5 - 7 minut na złoty kolor.
W misce roztrzepać jajka z jogurtem i Parmezanem, doprawić solą oraz dużą ilością pieprzu. Awokado obrać, przekroić na pół, wyjąć pestkę a miąższ pokroić na kawałeczki. Skropić sokiem z cytryny lub limonki. Awokado oraz suszone pomidory dodać do masy z jajek.
Ciasto wylać na podpieczony spód, ułożyć krewetki delikatnie je wciskając w masę. Piec przez 25 - 30 minut, aż masa się zetnie i lekko zrumieni. Podawać z sałatką np. z rukoli z sosem winegret.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz