sobota, 5 lipca 2014

Tort lodowy o smaku kawy z bezą

 Coś wymyślnego na Tygrysa urodziny do pracy - czyli tort na gorące dni - lodowy, idealny do pracy - kawowy z bezą

Składniki:
6 jajek
miód
kawa rozpuszczalna
serek mascarpone
śmietana 30% - 400 ml
cukier puder

Przepis:

Bezy pieczemy wedle uznania - ja użyłam najprostszego przepisu (białko ubite z pudrem, godzina w piekarniku na 170)

Żółtka ucieramy z kawą i miodem - podgrzewając do około 70 stopni. Studzimy. Dodajemy serek mascarpone i ucieramy na jednolitą masę. Ubijamy śmietanę na gęstą masę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Na dnie formy układamy spód z bezy, na nim małe bezy i wszystko zalewamy masą. Po 2 h w zamrażalniku tort jest gotowy!

Smacznego!



W pracy Tygrysa reakcja oprócz wielu zachwytów: "Jak się rozwiedziecie to ja się z nią ożenię" :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz