• 200 g liści szpinaku, oderwane łodyżki
• 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
• 2 łyżki posiekanej mięty (opcjonalnie)
• 175 g suszonych pomidorów w oleju
• 100 g sera feta, pokruszonego
• 8 czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
• 4 łyżki pestek słonecznika, zrumienionych na patelni
• 2 jajka
• 125 g ciasta fillo
Przygotowanie:
Szpinak umyć, odsączyć, dokładnie odcisnąć płyn, pokroić, doprawić gałką i miętą (świeżą pokroić bardzo drobno). Wymieszać z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodać ser feta, oliwki, pestki słonecznika i jajka, dokładnie wymieszać. Przygotować okrągłą formę na ciasto o średnicy 22 cm z wyjmowanym dnem lub zdejmowaną obręczą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Delikatnie rozwinąć ciasto fillo. Jeden płat ciasta maznąć w kilku miejscach olejem z suszonych pomidorów. Włożyć do przygotowanej formy, olejem do dna formy. Piec 5 minut i wyjąć. Wyłożyć farsz.
Piec przez 30 minut na złoty kolor. Wyjąć z formy, pokroić i podawać z oliwą z oliwek, solą morską i tzatzikami lub sałatką.
o mniam! wszystko co najlepsze zawarte w jednej potrawie :>
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Właśnie zajrzałam na Waszego bloga - inspirujący!!!
OdpowiedzUsuń