sobota, 12 lipca 2014

Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami



Składniki
200 g liści szpinaku, oderwane łodyżki
1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
2 łyżki posiekanej mięty (opcjonalnie)
175 g suszonych pomidorów w oleju
100 g sera feta, pokruszonego
8 czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
4 łyżki pestek słonecznika, zrumienionych na patelni
2 jajka
125 g ciasta fillo





Przygotowanie:
Szpinak umyć, odsączyć, dokładnie odcisnąć płyn, pokroić, doprawić gałką i miętą (świeżą pokroić bardzo drobno). Wymieszać z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodać ser feta, oliwki, pestki słonecznika i jajka, dokładnie wymieszać. Przygotować okrągłą formę na ciasto o średnicy 22 cm z wyjmowanym dnem lub zdejmowaną obręczą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Delikatnie rozwinąć ciasto fillo. Jeden płat ciasta maznąć w kilku miejscach olejem z suszonych pomidorów. Włożyć do przygotowanej formy, olejem do dna formy. Piec 5 minut i wyjąć. Wyłożyć farsz.

Piec przez 30 minut na złoty kolor. Wyjąć z formy, pokroić i podawać z oliwą z oliwek, solą morską i tzatzikami  lub sałatką. 

2 komentarze:

  1. o mniam! wszystko co najlepsze zawarte w jednej potrawie :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:) Właśnie zajrzałam na Waszego bloga - inspirujący!!!

    OdpowiedzUsuń