Kruchy spód:
200 g mąki
2 - 3 łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła
2 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem mascarpone:
1/2 kg sera mascarpone, schłodzonego
5 łyżek cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Beza:
4 jajka
1/3 szklanki cukru pudru
Pozostałe:
Dżem porzeczkowy niskosłodzony
15 truskawek
2 garście malin
1 garść jagód
Kruchy spód:
Przesianą mąkę, cukier puder i pokrojone na kawałki masło włożyć do misy
miksera i miksować mieszadłem aż z ciasta zrobią się okruszki (można też
posiekać masło z mąką na stolnicy). Dodać 2 żółtka z jajek oraz wanilię i
jeszcze chwilę miksować aż składniki zaczną się łączyć (ciasto można też
zagnieść ręcznie). Ulepić kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć
do lodówki na 1/2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozwałkować ciasto
na podsypanej mąką stolnicy na około 3 mm placek i przełożyć na spód formy. Podziurkować
widelcem i piec przez 20 minut, aż się zarumieni delikatnie.
Beza: białka z 4
jajek + 2 pozostałe z masy na tartę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder.
Wkładamy w tortownicy do piekarnika i pieczemy przez 30-40 minut w 180. Wyjmujemy
i studzimy.
Krem mascarpone:
Ser mascarpone wymieszać z cukrem i wanilią, a następnie ubić.
Warstwy: wystudzoną
tartę smarujemy cienka warstwą dżemu porzeczkowego. Na to kładziemy bezę
(połamaną w kawałki lub jednolitą warstwę z tortownicy. Na to nakładamy krem z
mascarpone i układamy owoce. Wstawiamy do lodówki na 30 minut
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz