piątek, 13 czerwca 2014

Sernik truskawkowy z bazylią

Zrobiłabym coś..ale co? Coś oryginalnego i pasującego do sezonu. Najlepiej takiego by też Ania zjadła.

i zrobiłam!

Pyszny, oryginalny i z tego co lubimy..


Składniki:

ser włoski
ser ricotta
1 kg truskawek
0,5 kg czereśni
bazylia
żelatyna
cukier puder
czekolada

Do malaksera wrzuciłam wydrylowane czereśnie i truskawki bez szypułek. Do tego spora garść świeżej bazylii.

Dodaję ser ricotta i Włoski, oraz cukier puder


Miksuję powoli dodając rozrobioną żelatynę


Po około 2 minutach masa ma jednolitą konsystencję


Przelewam do gotowej formy (najlepiej schłodzonej)


Do środka swobodnie wkładam kostki czekolady, a ostatnie 2 paski ścieram na wierzch dla przyozdobienia ciasta



Wstawiam do lodówki, a po 2 godzinach jest już gotowe. Wyjmuję z formy i smacznego!




Sernik bierze udział w konkursie Fabryki Form!

2 komentarze:

  1. jejku, sama z chęcią bym coś takiego spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przecież Ty świetnie gotujesz! Chwila i sama taki wyczarujesz:)

    OdpowiedzUsuń